Taalkeuze:
NL DE

Pension of klein hotel in Duitsland

Pensions per Autobahn

Wanneer winterbanden in Duitsland verplicht zijn

Rijdt u tijdens de herfst, winter of vroege voorjaar door Duitsland? Dan is het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving omtrent winterbanden in Duitsland. Winterbanden zijn in Duitsland verplicht als je onder winterse omstandigheden met de auto of camper de weg op wilt. Er bestaat geen vastgestelde periode (bijvoorbeeld oktober tot april) waarbinnen de verplichting van winterbanden van kracht is. Winterse omstandigheden zijn als volgt in de Duitse verkeerswet omschreven: gladde wegen als gevolg van sneeuw of sneeuwslush, ijzel, rijp (ijsaanzetting) of ijsvorming. Alleen banden met het bergpictogram en daarin een sneeuwvlokje worden als winterband aangemerkt. Dit pictogram staat ook wel bekend als 3PMSF, wat staat voor ‘three-peak-mountain-snow-flake’.

Aangescherpte eisen aan winterbanden sinds 1 januari 2018

Tot 1 januari 2018 werden onder winterse omstandigheden banden met het M+S logo gedoogd. M+S staat voor Mudd+Snow, maar dit logo heeft geen wettelijk status. Sinds 1 januari 2018 vallen alleen nog banden die voorzien zijn van het bergpictogram met daarin een sneeuwvlokje onder de noemer winterbanden. Allseason-banden zijn geen winterbanden en hebben ook géén bergpictogram met sneeuwvlokje.

Overgangsregeling
Banden met het M+S logo die ten laatste op 31 december 2017 zijn geproduceerd mogen nog tot 30 september 2024 tijdens winterse omstandigheden als winterband gebruikt worden. De productiedatum van een autoband is af te lezen op de band zelf. Op elke band staat een DOT code. Van deze code geven de laatste vier cijfers aan in welke week van welk jaar de band geproduceerd is. Als de DOT code bijvoorbeeld eindigt op 3416, dan is de band geproduceerd in week 34 van het jaar 2016.

Profieldiepte van winterbanden

Volgens de Duitse verkeerswet moeten winterbanden een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Het is echter onder kenners en deskundigen bekend dat de gunstige eigenschappen van een winterband bij een profieldiepte van minder dan 4 mm drastisch afnemen. Voor de veiligheid is het daarom raadzaam om winterbanden niet meer te gebruiken als de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Maximum snelheid van de autoband

Op banden staat een codering die de maximum snelheid van de band aangeeft. Let er op dat er geen winterbanden gemonteerd worden die een lagere maximum snelheid hebben dan de auto zelf. Hebben de banden wél een lagere maximum snelheid dan de auto, dan dient er in het dashboard een sticker geplaatst te worden die de maximum snelheid aangeeft die met de banden gereden mag worden.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Ook als u keurig winterbanden gemonteerd heeft, kan het toch voorkomen dat u op plekken komt waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit zijn vooral bergwegen waar een verkeersbord aangeeft dat u sneeuwkettingen bij zich moet hebben als u van de weg gebruik wilt maken.

Winterbanden bij autohuur in Duitsland

Autoverhuurders zijn niet verplicht om auto’s met winterbanden aan te bieden, omdat er niet altijd sprake is van winterse omstandigheden. Ook al is er sprake van winterse omstandigheden, dan is de bestuurder (huurder) van de auto verantwoordelijk voor de keuze om winterbanden te laten plaatsen. Doorgaans kan bij het reserveren van een huurauto als optie gekozen worden voor winterbanden. Verhuurders zijn niet verplicht winterbanden kosteloos aan te bieden; meestal moet u er extra voor betalen.

Caravans en aanhangers

Voor caravans en aanhangers geldt geen winterbandenverplichting.

Boetes

Wie onder winterse omstandigheden in Duitsland zonder winterbanden rijdt, kan een boete riskeren van € 80,00. Deze boete wordt fors hoger als je door het gebruik van zomerbanden het verkeer belemmert.

Aansprakelijkheid bij ongeval

Als u onder winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken raakt terwijl er zomerbanden onder de auto zijn gemonteerd, kan u grove nalatigheid verweten worden. Hierdoor kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade, zelfs als u niet direct schuldig bent aan het ontstaan van het ongeval. Het kan zijn dat de schade niet door de verzekering gedekt wordt, wat enorme kosten met zich mee kan brengen.

Bij pech mag zomerband gebruikt worden

Winterbanden moeten op alle wielen gemonteerd worden. Indien een winterband lek raakt, dan mag de reserveband een zomerband zijn. U moet wel zo snel als mogelijk de lek geraakte band door een nieuwe winterband laten vervangen.

Winterbanden in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk en Zwitserland zijn de regels gek genoeg iets soepeler. Daar mag onder winterse omstandigheden nog wel met banden met het M+S logo gereden worden. Wel moet de profieldiepte minimaal 4 mm zijn. Ook geldt in Oostenrijk en Zwitserland de verplichting om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Pensions in DuitslandFilter pensions op locatieFilter pensions op eigenschappen

De waardering van zimmerfrei.nl bij Custorate is 8.5/10 gebaseerd op 259 beoordelingen.

Wij zoeken naar beschikbare accommodaties...