Taalkeuze:
NL DE

Wat is dat eigenlijk, een pension?

Op Zimmerfrei.nl vindt u pensions, herbergen (Gasthöfe), bed & breakfasts (Zimmer Frei) en kleine hotels in Duitsland. Wat zijn de kenmerken van een pension in vergelijking met de andere accommodaties?

Kleinschalig
Een pension is veelal kleinschalig van opzet. Soms heeft een pension slechts enkele kamers. Als er niet meer dan acht bedden worden aangeboden, dan wordt in Duitsland ook wel gesproken over een 'Privatvermieter', ofwel particuliere verhuurder. Dit is de categorie die beter bekend staat als 'Bed & Breakfast'. Als er meer dan acht bedden worden aangeboden, dan mag een verhuurder zich niet meer presenteren als 'Privatvermieter' en is er automatisch sprake van een pension.

Ontbijt
In een pension wordt ontbijt aangeboden in een aparte ruimte. Deze ruimte is alleen toegankelijk voor huisgasten. Soms wordt er ook avondeten aangeboden aan de huisgasten. Er is echter geen sprake van een restaurant. Zo is er geen menukaart en kunnen alleen huisgasten gebruik maken van het diner. 

Minimum verblijf
Veel pensions hanteren een minimum verblijf van enkele nachten, maar dit is niet verplicht. Zoekt u een overnachting voor onderweg, dan kunt u gerust bij een pension navraag doen of men ook 'Einzelübernachtungen' toestaat. Pensions langs de autobahnen in Duitsland staan dat meestal toe. Pensions in vakantieregio's (Eifel, Moezel, Sauerland, etc.) zien hun gasten meestal liever wat langer dan één nacht verblijven.

Monteurzimmer
Soms wordt er gesproken over 'Monteurzimmer'. 'Monteurzimmer' worden vaak voor langere tijd (enkele weken) verhuurd aan werklieden. We hebben het dan over bijvoorbeeld wegwerkers, mensen uit de bouw of anderzins mensen die voor een project wat langer en verder van huis zijn. 

Eisen waar een pension aan moet voldoen
Een pension hoeft niet te voldoen aan eisen die wel aan een hotel worden gesteld. Daarentegen mag een pension zich niet zomaar een hotel noemen. Een hotel heeft bijvoorbeeld een ontvangstruimte met een receptie die dagelijks bemand is. In een hotel worden de kamers dagelijks gereinigd (dit is geen voorwaarde in een pension). Een hotel heeft een restaurant, waar ook mensen die geen gast zijn kunnen dineren. Daarnaast heeft een hotel afhankelijk van de normering uitgebreidere faciliteiten, zoals TV op de kamer, internet, etc. 

Classificatie
Voor hotels bestaat er in Duitsland een classificatiesysteem. Sinds enkele jaren bestaat er voor pensions en herbergen een apart classificatiesysteem waarbij met sterren het comfortniveau wordt aangeduid. Als er sprake is van een pension dan worden de sterren voorafgegaan door een P. Bij een herberg (Gasthof) wordt het aantal sterren voorafgegaan door een G.
 

De waardering van zimmerfrei.nl bij Custorate is 8.6/10 gebaseerd op 169 beoordelingen.