Taalkeuze:
NL DE

Kamerprijzen in Duitsland inclusief of exclusief ontbijt?

 

De kamerprijzen in Duitsland worden soms inclusief ontbijt weergegeven en soms exclusief ontbijt. Uit eigen onderzoek onder onze gasten blijkt dat de meeste reizigers bij een overnachting (in een pension of hotel) een ontbijt wensen. Bijna niemand reserveert een kamer zonder ontbijt. Zelf kan ik me enorm verheugen op alle verse broodjes, koffie en verswaren die staan uitgestald bij het buffet. Daarom ben ik er alert op. Toch worden soms kamerprijzen exclusief ontbijt aangeboden.
Daar zijn twee redenen voor:

1) Het pension wil een zo laag mogelijke kamerprijs presenteren. Hierdoor gaat u hopelijk sneller een kamer boeken. Dus let goed op wanneer u een kamer boekt dat er expliciet vermeld wordt dat de prijs inclusief ontbijt is. Bij Zimmerfrei.nl doen we ons best om de kamerprijzen zo helder mogelijk te presenteren. We willen onze gasten niet verrassen met onverwachte kosten!

Gelukkig presenteren de meeste pensions hun kamerprijzen inclusief ontbijt. Er is echter een tweede reden aan te wijzen als meer voorkomende oorzaak van het gedoe met kamerprijzen:

2) Enige jaren geleden is er in Duitsland een wet ingetreden waardoor er verschillende BTW tarieven gelden voor een hotelovernachting en voor extra's zoals het ontbijt.
Na enkele jaren zorgt deze wet nog altijd voor veel verwarring bij zowel reizigers, hoteliers als websites waar je een hotel kunt boeken.
Het zit zo:
Over de kamerprijs zonder extra services wordt in Duitsland het verlaagde tarief van 7% BTW geheven. Op overige services (zoals ontbijt, het gebruik van sauna of een huurfiets) wordt 19% BTW geheven.
Voor mensen die zakelijk ergens overnachten is dit belangrijk om te weten, want zij moeten de BTW aan de belastingdienst doorgeven.
Als u privé gebruik maakt van een pension, dan is het vooral belangrijk vooraf te bepalen of de overnachting inclusief of exclusief ontbijt is.

In Duitsland worden ze ondertussen helemaal gek van deze boekhoudkundige rompslomp. Er gaat veel bij mis. Helemaal als je weet dat de BTW over een ontbijt wel opgegeven moet worden aan de belastingdienst, maar dat de kosten van het ontbijt zelf (in Duitsland) niet aftrekbaar zijn. Juist ja.

Op grotere boekingsportals zie je het ook vaak mis gaan. Regelmatig staat er een kamerprijs inclusief ontbijt, waarbij vermeld wordt dat de prijs inclusief 7% BTW is.

Helemaal leuk wordt het als een gemeente toeristenbelasting heft als een percentage van de kamerprijs (zonder ontbijt), waar een vast bedrag per nacht veel gemakkelijker zou zijn. Dit komt niet alleen in Duitsland voor, maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam. Ik belde er laatst een hotel over op die de oplossing had gevonden voor al het gedoe met kamerprijzen en het ontbijt: 'De kamerprijs is exclusief het ontbijt, maar het ontbijt krijgt u er van ons gratis bij.' Zo zet je de belastingdienst dus buitenspel!

De waardering van zimmerfrei.nl bij Custorate is 8.5/10 gebaseerd op 259 beoordelingen.

Wij zoeken naar beschikbare accommodaties...