Taalkeuze:
NL DE

Wat is een Biergarten?

Is het u in Duitsland wel eens opgevallen hoe vaak je een ‘Biergarten’ tegenkomt?
In elk dorp lijk je wel een bordje met deze term tegen te kunnen komen, meestal bij een restaurant of herberg. Maar wat is het? De term ‘Biergarten’ laat zich moeilijk vertalen, maar ‘buitencafé’ komt wat ons betreft aardig in de buurt.

Duitsers zijn gek op de Biergarten; het is een stukje cultureel erfgoed sinds het ontstaan van deze traditie eind 19e eeuw. Rondom München schonken kleine bierbrouwers zonder tapvergunning het bier gewoon buiten. Zo werd de regelgeving omzeild. De Biergarten staat vandaag de dag voor gezelligheid, ontspanning en heeft een belangrijke sociale functie. Het is zelfs een door de Duitse overheid beschermd begrip: Je mag je terras niet zomaar een Biergarten noemen! Kenmerken zijn houten tafels en bankjes en een bodem die bedekt is met houtsnippers of grind. Heel belangrijk zijn schaduwrijke plekken, bij voorkeur onder grote oude kastanjebomen.

Een ideale Biergarten roept een gevoel van nostalgie en welbehagen op. Er wordt uiteraard bier geschonken, maar ook andere hapjes en drankjes. Volgens de Duitse Biergarten verordening (ja, die bestaat!) mogen gasten zelf meegebracht eten nuttigen in een Biergarten. Maar of de gastheer hier blij van wordt, dat betwijfelen we. Het zelf meebrengen van eten is met name gangbaar als de Biergarten een openbaar karakter heeft, zoals in een park.

Op websites als Biergartenfreunde.de en Biergartenzeit.de vindt u beoordelingen van Biergärten door heel Duitsland. Jaarlijks loven deze websites prijzen uit voor de mooiste Biergärten, op basis van gastenbeoordelingen.

Biergarten

De waardering van zimmerfrei.nl bij Custorate is 8.5/10 gebaseerd op 259 beoordelingen.

Wij zoeken naar beschikbare accommodaties...